11. dan Češke (sreda)

 Današnji dan se je začel 8.40. V zelo hladnem kombiju smo se odpravili do šole, kjer smo počakali dijake in profesorja, katerim smo se pridružili pri prvi postaji, ki je bila ribogojnica. Po dolgi uri vožnje smo prispeli. Razdelili smo se v dve skupini. Mi smo si prvo ogledali ekološko pridelavo solat in nekaterih začimb. V sami pridelavi nimajo odpadkov, saj vodo in hranilne snovi črpajo iz bazenov rib, vse odpadke, ki jih ne uporabimo za prehrano pa porabijo oz. jih hranijo deževnikom, katere hranijo ribam. 


Ogled smo nadaljevali pri sami ribogojnici, kjer smo si ogledali velike bazene mavričnih krapov, katere imajo tudi do teže treh kilogramov. Opisali so nam njihov filtracijski sistem, in kako vodo črpajo v pridelavo rastlinja, ter povedali kako očistijo ribe, katere ubijajo z elektriko.

Po ogledu smo se ločili od njihove šole ter si šli ogledati muzej genetike (Mendelianum). Mendel je oče genetike, in celoten muzej je posvečen njemu na čast, saj je letos praznoval dvestoto obletnico smrti. Ko smo vstopili v muzej smo najprej opazili ogromno molekulo DNK in ribosoma, ki izdeluje beljakovino. Nato nam je vodička povedala več o Mendlovem življenju in njegovih raziskavah, za konec pa smo izolirali svoj DNK, ter DNK kivija, banane in mandarine. DNK smo lahko za piko na i vzeli domov za spomin na muzej. Na koncu smo bili prepričani da moramo plačati, a nihče ni nič rekel zato smo kar odšli na ogled Brna.

Po Brnu smo se sprehajali dobri 2 uri. Naleteli smo na veliko uličnih muzikantov, katerih muzike si nisi mogel upreti brez da bi malo zaplesal. V hotel smo se vračali ob zelo nesrečni uri, saj smo se namesto ene ure domov vračali kar dve uri in pol. 

Po napornem dnevu smo šli na večerjo in zgodaj zaspali.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan Češke

4. dan Češke (sreda)

1. dan (nedelja) Češke